Department of Vegetable and Medicinal Plants

Home| Staff| Seminar| Didactics| Research| Publications| History| Download| Links| Contact

news

Events

MAY

16

Seminar
2017 05 16
Seminar will be held on Tuesday, May 16th 2017 at 11:00 a.m., room 125
Speaker: dr Dejan Prvulovic,
University of Novi Sad, Novi Sad, Serbia

APR

7-9

Green Days 2017
2017 04 7-9
Department of Vegetable and Medicinal Plants is pleased to invite everyone for the lectures, worksshops and exhibition in the Herbal Zone during Green Days 2017, April 7-9 in Ptak Warsaw Expo. Programme download (3 MB).
 

MAR

30

Seminar
2017 03 30
Seminar will be held on Thursday, March 30th 2017 at 12:15 a.m., room 125
Speaker: Prof Dejana Pankovic,
EDUCONS Univerzitet, Faculty of environmental governance and corporate responsibility - Sremska Kamenica, Serbia
Title: Intoduction. Study case of natural plant population - Verbascum. Study case of parasitic plant Orobanche cumana - its diversity and significance in agronomy

JUN

18

Vegetables and herbs in the kitchen - the exhibition
18
Department of Vegetable and Medicinal Plants is pleased to invite everyone for the exhibition organized on the occasion of the 95th anniversary of the Faculty of Horticulture, Biotechnology and Landscape Architecture.
Place: building 35 lobby (near the greenhouses).
 

MAY

31

Seminar
31
Seminar will be held on Tuesday, May 31th 2016 at 12:00 a.m., room 125
Speaker: Professor Gülsüm Sayilikan Mansuroglu
Mustafa Kemal University, Turkey
Title: Promotion of Mustafa Kemal University and Greenhouses in Turkey
 

↑




News

KRWiL
Informacja o realizacji projektu badawczego
2017 06 01
W Katedrze Roślin Warzywnych i Leczniczych, SGGW w Warszawie w 2017 roku realizowany będzie projekt badawczy, finansowany przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi, pt. Warzywnictwo, w tym uprawa ziół, metodami ekologicznymi - badania w zakresie określenia źródeł oraz przyczyn niezamierzonego występowania w produktach ekologicznych środków niedopuszczonych do stosowania w rolnictwie ekologicznym; określenie dobrych praktyk, standardów postępowania, opracowanie przewodnika oraz wytycznych w zakresie przeciwdziałania takim przypadkom
Cel projektu:
Nadrzędnym celem projektu jest opracowanie zasad dobrej praktyki ekologicznego zbioru dziko rosnących roślin leczniczych i pozbiorczego postępowania z surowcami pochodzącymi z tych roślin.
Decyzja nr. HOR.re.027.6.2017
kierownik projektu: dr Katarzyna Bączek
Planowana data opublikowania rezultatów projektu: 15 listopada 2017 r.
Miejsce opublikowania w Internecie rezultatów projektu:
serwer 1) http://krwil.sggw.pl/index.php?section=download
oraz
serwer 2) http://krwil.pl/index.php?section=download
Rezultaty projektu będą dostępne nieodpłatnie dla wszystkich przedsiębiorstw działających w sektorze rolnym i leśnym.
 
KRWiL
Sprawozdanie z realizacji projektu badawczego
2016 11 10
Warzywnictwo, w tym uprawa ziół, metodami ekologicznymi - Badania w zakresie określenia źródeł oraz przyczyn niezamierzonego występowania w produktach ekologicznych środków niedopuszczonych do stosowania w rolnictwie ekologicznym. Określenie dobrych praktyk, standardów postępowania, opracowanie przewodnika oraz wytycznych w zakresie przeciwdziałania takim przypadkom.
serwer 1)
oraz
serwer 2)
 
KRWiL
Sprawozdanie z realizacji projektu badawczego
2016 11 10
Badania w zakresie innowacyjnych rozwiązań dla towarowej, ekologicznej uprawy rumianku pospolitego; w ramach obszaru badawczego: Warzywnictwo, w tym uprawy ziół metodami ekologicznymi; Badania w zakresie innowacyjnych rozwiązań dla towarowej uprawy ekologicznej warzyw i ziół.
serwer 1)
oraz
serwer 2)
 
KRWiL
Informacja o realizacji projektu badawczego
2016 05 23
W Katedrze Roślin Warzywnych i Leczniczych, SGGW w Warszawie w 2016 roku realizowany będzie projekt badawczy, współfinansowany przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi, pt. Badania w zakresie innowacyjnych rozwiązań dla towarowej, ekologicznej uprawy rumianku pospolitego; w ramach obszaru badawczego: Warzywnictwo, w tym uprawy ziół metodami ekologicznymi; Badania w zakresie innowacyjnych rozwiązań dla towarowej uprawy ekologicznej warzyw i ziół.
Cel projektu:
Celem projektu jest opracowanie udoskonalonej metody ekologicznej uprawy rumianku prowadzącej do uzyskania najwyższej jakości surowca charakteryzującego się wysokim udziałem koszyczków kwiatowych, wolnych od niesurowcowych części rumianku (łodyg i liści) oraz szkodliwych obcych zanieczyszczeń roślinnych, a przede wszystkim tych zawierających alkaloidy pirolizydynowe.
Planowana data opublikowania rezultatów projektu: 15 listopada 2016 r.
Miejsce opublikowania w Internecie rezultatów projektu: http://krwil.sggw.pl/index.php?section=download
Rezultaty projektu będą dostępne nieodpłatnie dla wszystkich przedsiębiorstw działających w sektorze rolnym i leśnym.
 
KRWiL
Informacja o realizacji projektu badawczego
2016 05 23
W Katedrze Roślin Warzywnych i Leczniczych, SGGW w Warszawie w 2016 roku realizowany będzie projekt badawczy, finansowany przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi, pt. Warzywnictwo, w tym uprawa ziół, metodami ekologicznymi - badania w zakresie określenia źródeł oraz przyczyn niezamierzonego występowania w produktach ekologicznych środków niedopuszczonych do stosowania w rolnictwie ekologicznym. Określenie dobrych praktyk, standardów postępowania, opracowanie przewodnika oraz wytycznych w zakresie przeciwdziałania takim przypadkom
Cel projektu:
Nadrzędnym celem projektu jest opracowanie zasad dobrej praktyki ekologicznego zbioru dziko rosnących roślin leczniczych i pozbiorczego postępowania z surowcami pochodzącymi z tych roślin.
Planowana data opublikowania rezultatów projektu: 15 listopada 2016 r.
Miejsce opublikowania w Internecie rezultatów projektu: http://krwil.sggw.pl/index.php?section=download
Rezultaty projektu będą dostępne nieodpłatnie dla wszystkich przedsiębiorstw działających w sektorze rolnym i leśnym.
 

↑