Department of Vegetable and Medicinal Plants

Home| Staff| Seminar| Didactics| Research| Publications| History| Download| Links| Contact

didactics

Home > Didactics > Courses

Ogrodnictwo - Warzywnictwo

Faculty of Agriculture and Biology
Zamiejscowe Ośrodki Dydaktyczne w Warszawie, Widzewie, Łowiczu i Leśnej Podlaskiej: →

Celem zajęć z tego przedmiotu jest zapoznanie studentów z problematyką dotyczącą produkcji warzywniczej. Program zajęć obejmuje następujące zagadnienia dotyczące ogólnej uprawy roślin warzywnych: ogólna charakterystyka botaniczna roślin warzywnych, ich znaczenie gospodarcze i wartość odżywcza, charakterystyka technologii stosowanych w uprawie warzyw, wpływ czynników przyrodniczych na wzrost i plonowanie warzyw oraz rejonizacja upraw. Program obejmuje również zagadnienia dotyczące szczegółowej uprawy warzyw: charakterystyka botaniczno-biologiczna wybranych gatunków warzyw oraz ich agrotechnika w uprawie polowej.

Rozliczenie przedmiotu na podstawie zaliczenia (test opisu/test wyboru)
Tematyka wykładów:
  • Specyfika warzywnictwa jako działu produkcji roślinnej. Współczesne warzywnictwo w Polsce i na świecie.
  • Wpływ czynników środowiska (temperatura, woda, światło, gleba) na wzrost, rozwój i plonowanie warzyw.
  • Zasady rejonizacji produkcji warzyw polowych. Zmianowanie w produkcji warzyw.
  • Wymagania pokarmowe i nawozowe różnych gatunków warzyw.
  • Materiał siewny. Uprawa roślin warzywnych z siewu bądź z rozsady. Techniki siewu nasion w uprawie polowej. Techniki produkcji rozsady i zabiegi pielęgnacyjne.
  • Technologia uprawy i przechowywania ważniejszych gospodarczo gatunków warzyw:

    warzywa z rodziny kapustowatych: kapusta głowiasta, kalafior, brokuł

    warzywa z rodziny psiankowatych: pomidor, papryka

    warzywa z rodziny dyniowatych: ogórek

    warzywa z rodziny selerowatych: marchew, pietruszka, seler

    warzywa z rodziny bobowatych: fasola, groch

    warzywa z rodziny czosnkowatych: cebula zwyczajna, por

Tematyka ćwiczeń:
Ćwiczenia praktyczne w sali i terenowe na polu dotyczące rozpoznawania nasion i roślin poszczególnych gatunków. Ćwiczenia terenowe dotyczące produkcji rozsady, siewu i zabiegów pielęgnacyjnych w uprawie polowej warzyw.
Zalecana literatura:

Knaflewski M. (red.) Ogólna uprawa warzyw. PWRiL, Poznań 2007, ISBN 978-83-09-01025-8 →
Check Availability →

E. Chroboczek, H. Skąpski Ogólna uprawa Ogólna uprawa warzyw. PWRiL, Warszawa 1982

Praca zbiorowa pod redakcją H. Skąpskiego i B. Dąbrowskiej Uprawa warzyw w polu. Wyd. SGGW, Warszawa 1994

Lecturer(s):

Warszawa: Dr. Katarzyna Kowalczyk
Widzew: Dr. Małgorzata Mirgos
Łowicz: Dr. Jarosław L. Przybył
Leśna Podlaska: Dr. Ewelina Pióro-Jabrucka

↑