Celem zajęć z tego przedmiotu jest zapoznanie studentów z problematyką dotyczącą produkcji warzywniczej. Program zajęć obejmuje następujące zagadnienia dotyczące ogólnej uprawy roślin warzywnych: ogólna charakterystyka botaniczna roślin warzywnych, ich znaczenie gospodarcze i wartość odżywcza, charakterystyka technologii stosowanych w uprawie warzyw, wpływ czynników przyrodniczych na wzrost i plonowanie warzyw oraz rejonizacja upraw. Program obejmuje również zagadnienia dotyczące szczegółowej uprawy warzyw: charakterystyka botaniczno-biologiczna wybranych gatunków warzyw oraz ich agrotechnika w uprawie polowej.
warzywa z rodziny kapustowatych: kapusta głowiasta, kalafior, brokuł
warzywa z rodziny psiankowatych: pomidor, papryka
warzywa z rodziny dyniowatych: ogórek
warzywa z rodziny selerowatych: marchew, pietruszka, seler
warzywa z rodziny bobowatych: fasola, groch
warzywa z rodziny czosnkowatych: cebula zwyczajna, por
Knaflewski M. (red.) Ogólna uprawa warzyw
. PWRiL, Poznań 2007, ISBN 978-83-09-01025-8 →
Check Availability →
E. Chroboczek, H. Skąpski Ogólna uprawa Ogólna uprawa warzyw
. PWRiL, Warszawa 1982
Praca zbiorowa pod redakcją H. Skąpskiego i B. Dąbrowskiej Uprawa warzyw w polu
. Wyd. SGGW, Warszawa 1994