Szanowne Kandydatki, Szanowni Kandydaci!
Zapraszamy do uczestnictwa w XI edycji studiów podyplomowych Rośliny i surowce roślinne dla zdrowia. Pierwszy zjazd planujemy na 23/24 października. Przewidujemy, że zajęcia będą odbywać się w formie stacjonarnej. Terminy zjazdów będą przesłane do Państwa i będą też dostępne na stronie internetowej, podobnie jak program i inne informacje.
Opłata za dwa semestry wynosi w tym roku 4600 zł, płatne w dwóch ratach przed rozpoczęciem semestrów.
Dokumenty aplikacyjne (podpisany kwestionariusz z klauzulą RODO oraz odpis dyplomu) mogą Państwo w pierwszej kolejności wysłać w formie skanu na adres mailowy
marek_gajewski@sggw.edu.pl (wraz z dodatkowym oświadczeniem o zgodzie na formę elektroniczną), a następnie, po zakwalifikowaniu, wysłać pocztą w formie papierowej na adres Dziekanatu Wydziału Ogrodnictwa i Biotechnologii SGGW.
Potwierdzenia o przyjęciu będą rozsyłane od końca sierpnia lub początku września. Do czasu otrzymania potwierdzenia prosimy (niepotrzebnie) nie przesyłać wersji papierowych aplikacji.
Na stronie są zamieszczone:
- informacja o XI edycji studiów
- formularz podania/ankiety z klauzulą RODO
- oświadczenie o zgodzie na formę elektroniczną dokumentów
- regulamin studiów podyplomowych SGGW w Warszawie
W razie pytań proszę
pisać:
marek_gajewski@sggw.edu.pl
lub telefonować: +48 606 609 456
Program studiów uwzględnia tematykę kursu z zakresu towaroznawstwa zielarskiego wymaganą do uzyskania kwalifikacji niezbędnych do prowadzenia sklepów zielarsko-medycznych, zgodnie z rozporządzeniem Ministra Zdrowia z dnia 2 lutego 2009 r. Zajęcia XI edycji tych studiów odbywać się będą od października 2021 do czerwca 2022 r., w cyklu 12 zjazdów w sobotnio-niedzielnych. Kandydaci powinni legitymować się dyplomem ukończenia studiów wyższych (licencjat, inżynier lub magister) dowolnego kierunku. Studia adresowane są do osób pragnących pogłębić wiedzę na tematy związane z wykorzystaniem roślin leczniczych oraz o wysokiej aktywności biologicznej w profilaktyce zdrowotnej oraz z oceną ich jakości i technologią obrotu. Studia mogą zainteresować osoby pragnące założyć firmę zajmującą się produkcją, przechowywaniem, obrotem i przetwórstwem surowców roślinnych, tzw.
zdrowej żywności
. Tematyka studiów może także zainteresować osoby o nastawieniu hobbystycznym, pragnącym poszerzyć swoją wiedzę na temat ciekawych gatunków roślin, zdrowego trybu odżywiania, składników żywności wpływających pozytywnie na kondycję człowieka i dobre samopoczucie. Program studiów obejmuje m.in. następujące zagadnienia: towaroznawstwo roślin prozdrowotnych i leczniczych z elementami biologii i metod uprawy, metody przechowywania, pakowania i konserwacji surowców roślinnych, podstawy dietetyki i suplementacji diety, metody oceny jakości surowców roślinnych, aromaterapia roślinna, charakterystyka leków roślinnych i zasady obrotu, farmakognozja, elementy farmakologii, anatomii i fizjologii człowieka oraz zagadnienia bezpieczeństwa żywności.
Zajęcia będą prowadzone przez specjalistów z SGGW w Warszawie oraz Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego. Zajęcia praktyczne będą prowadzone w laboratoriach SGGW oraz w terenie, w tym w firmie zielarskiej na Podlasiu.
Lecturer(s):
specjaliści ze Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie oraz Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego